maten en gewichten

Omdat je voor kaasmaken in de keuken kleine hoeveelheden zout moet afwegen, adviseerde ik om zout per theelepel of eetlepel toe te voegen. Je hebt daar speciale maatschepjes voor: een theelepel van 5 ml, en een eetlepel van 15 ml. Handig, geen gehannes met een weegschaal, gewoon per lepel.
Dus ik zocht op hoeveel een eetlepel zout nou precies weegt.

Maar het bleek niet zo simpel:
Om te beginnen zijn de bronnen het niet met elkaar eens. Volgens het Haags Kookboek en diverse websites weegt een eetlepel zout 10 gram. Maar net zo stellig zijn het Wannée Kookboek en vele andere websites: 15 gram. En allemaal hebben ze het over eetlepels van 15 ml!

Het was tijd om zelf de proef op de som te nemen. Want: meten = weten!

Het resultaat bleek nóg anders: een glad afgestreken eetlepel keukenzout woog bij mij maar liefst 20-22 gram!
Een eetlepel grof zeezout daarentegen woog (inderdaad) 15 gram. Blijkbaar maakt het uit hoe grof, dan wel hoe fijn het zout is.
Eigenlijk best logisch.

Maar de tabelletjes met gewicht per maatschepje kunnen de prullenbak in; ik ga in het vervolg het zout weer gewoon met een weegschaaltje afwegen!