Over Minke

Kaasmaakster Minke Hylarides is van huis uit musicoloog. Zij studeerde muziekwetenschap in Utrecht en was als orkestbibliothecaris in dienst bij Ton Koopman en diens Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Ook werkte zij onder meer voor de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Muziekinstituut. In 2009 startte zij haar eigen musicologisch bureau onder de naam Nota bene. Minke is gespecialiseerd in het maken van bladmuziek (partituren en orkestpartijen) voor orkesten en ensembles.

In datzelfde jaar startte Minke als kaasmaakster op De Groote Voort in Lunteren – bekend van de Remeker kaas. Hier ontdekte zij een geheel nieuwe passie: kaasmaken!
Zij volgde de cursus Boerenkaas, werkte op verschillende boerderijen in de kaasmakerij, leerde boter maken en ontwikkelde zich tot bevlogen verzuivelaar. Momenteel werkt Minke als ook verzuivelaar en zorgbegeleider op zorgboerderij De Hondspol in Driebergen.

Thuis boter en kaas maken?

Gaandeweg kwam de vraag naar boven: kun je thuis in je eigen keuken óók kaas maken? En yoghurt, boter…?

“In eerste instantie dacht ik dat dat niet kon: thuis heb je daar de spullen niet voor. Al die geavanceerde apparatuur om de processen goed beheerst te laten verlopen, die heeft een normaal mens niet in huis. Daar moet je dus maar niet aan beginnen.”

Maar Minke begon er tóch aan.
Het begon met een yoghurtmachine. Maar die werd aan de kant gezet, want het kon ook zonder: met een warme kruik in de koelbox!
Eigen boter bleek ook wonderwel te lukken. En hoe heerlijk dat was! En de karnemelk…!
En van het een kwam het ander: verse kaasjes, kwark en zelfs home made brie.

Kaas en noten

Muziek en kaas, een vreemde combinatie? Nou, niet helemaal: net als voor musiceren is voor kaasmaken vakmanschap, toewijding en heel veel liefde nodig, waarbij woorden als ‘ambacht’, ‘zuiverheid’, ‘balans’, en ‘authenticiteit’ op beide vakgebieden van toepassing zijn.

Bovendien: kaas en ‘noten’ gaan heel goed samen, toch? 😉NotaBene 09nw kleur